Whois Nedir?
Whois Nedir?
Küçük, orta veya büyük olmasından bağımsız olarak her işletmenin internet ortamında temsil edilmesi gerekir. Bilhassa ürün ve hizmet satışını arttırmak isteyen e-ticaret siteleri değerlidir. Bu noktada, domain; dijital varlığın temsilcisidir. Whois nedir; domain konusunda bilgi almak isteyenlerin aklında yer alan ilk sorulardan birisidir.
Whois; kayıtlı alan adı sahiplik bilgisi olarak tanımlanabilir. Her bir alan adı kayıt edilir. Kayıt işlemleri esnasında birçok bilgiye gereksinim duyulur. Mali ve idari yöneticinin gerçek kişisel bilgilerinin yanı sıra iletişim bilgileri de kayıt edilen bilgiler arasında yer alır. Bu noktada, domain whois bilgileri sayesinde domain sahibinin adı ve soyadının yanı sıra iletişim bilgileri ve domain kayıt firmasının bilgileri de açığa çıkar.
Domain Whois Bilgileri Nereden Öğrenilir?
Whois sorgulama hizmeti sayesinde alan adı whois bilgileri görüntülenebilir. Bu bilgilerin güncel ve doğru olmasına dikkat edilir. Çünkü, bu konuyla ilgili olan ICANN kuralları oldukça katıdır. Bu yüzden, domain whois bilgilerinin doğru ve eksiksiz olduğu kontrol edilir. Güncel bilgilerden oluşmayan bir domain askıya alınır. Buna ek olarak, bilgilerinin yanlış veya eksik olduğu tespit edilen domain’in iptal edilmesi gündeme gelebilir.
Whois nedir sorusuna cevap arayanların bilmesi gereken bir detay var! Alan adı satın alma işlemleri sırasında kayıt bilgilerinde yer alacak ad ve soyadı, cep telefonu numarası, e-posta adresi gibi bilgilerin güncel ve doğru olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bu bilgilerde sorun olduğu takdirde alan adı satın alma işlemlerinde birçok problem yaşanabilir.
Whois Hakkında Bilinmesi Gerekenler!
Whois; internet kullanıcılarının bilgiye erişmesini sağlamak adına kullanılan bir sorgu/cevap protokolüdür. Bunun yanı sıra, TCP tabanlı olduğunu söylemek gerekir. Kullanıcılar; Whois sayesinde domain ve IP hakkında bilgi edinirler. Hem alan adının hem de IP adresinin kayıt tarihi, bitiş süresi ve güncel durumu ortaya çıkar. Buna ek olarak, alan adı satın almak isteyenler için de önemli bir protokoldür. Çünkü, alan adının tescile müsait olup olmadığı öğrenilir.
İnternet üzerinde whois sorgusu yapılacak çok sayıda servis bulunur. Sorgulama işlemlerinin ücretsiz olduğunu hatırlatmak gerekir.