Spam Score Nedir?
Spam Score Nedir?
İnternet dünyasında çok sayıda web sitesi bulunuyor. Kaliteli içeriklere sahip, amacına uygun bir web sitesi her zaman değer görür. Ancak, sorunlu sitelerin sayısı pek az değil! Sitenin değerinin belirlenmesi noktasında spam score nedir sorusuna verilecek cevap önem taşıyor.
Spam skoru olarak Türkçe’ye çevirebileceğimiz bu kavram; Moz tarafından tasarlanarak geliştirilmiştir. Herhangi bir sitenin Google tarafından cezalandırılmış site veya siteler ile karşılaştırılması sonucunda elde edilen değerlendirme algoritmasına spam skoru adı verilir.
Spam Score Nasıl Hesaplanır?
İnternette yer alan sitenin spam skoru hesaplanırken Moz tarafından belirlenen 27 farklı kriter dikkate alınır. Bu sayede, sitenin yasaklanmış spam siteler ile benzer yönlerinin olup olmadığı belirlenir.
Spam score nedir diye merak edenler için bu skorun sitenin içerik ve genel web sitesi kalitesinin ölçülmesinde önem taşıdığını ifade etmeliyiz. Ayrıca, sitelerden gelen backlinklerin kalitesinin kontrol edilmesinde de işe yarar. Spam score sorgulama işlemlerinin Google üzerinden gerçekleştirilmesi mümkün değildir. Bu yüzden, bir sitenin harici olarak değerlendirilmesinde işe yarayan bir kriter olduğu aşikardır.
Spam skoru belirleme işlemleri için ilk olarak Moz girişi yapılmalıdır. Ardından, soldaki menü üzerinde yer alan link araştırma bölümünün içerisindeki spam score seçeneğine tıklanmalıdır. Kullanıcının karşısına bir sayfa çıkar. Bu sayfanın en üst kısmında yer alan boşluğa root domain veya subdomain yazıldığı takdirde sitenin spam skoru öğrenilebilir.
Domain spam score için sitenin adresi yazılmalı ve ardından analyze butonuna basılmalıdır. Bu sayede, sitenin mevcut spam skoru ve siteye bağlantı veren diğer sitelerin spam skorları belli olur. Spam skoru sorgulama işlemleri sırasında sitenin kaç farklı siteden link aldığı ve bu linklerin kaçının tehlikeli olarak kabul edilen yüksek spam skoruna sahip olduğu ortaya çıkar.
Spam Score Nasıl Düşürülür?
Sitenin spam puanını iyi bir şekilde değerlendirmek gerekir. Örneğin, 0-4 arası düşük seviyedeki riski ifade eder. 5-7 arası orta derecede riskin varlığını gösterir. 7 ve üzeri ise sitenin tehlikeli spam puanına sahip olduğunu ortaya çıkarır.
Birçok kişinin aklında spam score düşürme işlemlerinin nasıl yapılacağına dair soru işaretleri bulunuyor. Bu skoru düşürmek adına her şeyden önce siteye gelen zararlı linkler reddedilmelidir. Moz Link Explorer aracılığı ile söz konusu zararlı linklerin varlığından haberdar olunabilir. Bir başka deyişle, siteye gönderilen linklerden spam skoru yüksek olan bağlantılar doğrudan reddedilmelidir.
Spam skorunu yükselten birçok etmen vardır. Kalitesiz içerik, link çeşitliliğinin az olması, dışarıya çok fazla bağlantı verilmesi, site ismine alınan linkler, iç linklerin az olması, aşırı Anchor text kullanımı, Sidebar ve Footer link çıkışları gibi kriterlerin de spam skorunu yükselttiğini söylemek gerekir. Ayrıca, herhangi bir siteden link almadan evvel o sitenin spam skoru öğrenilerek link alma sürecine devam edilip edilmeyeceğine karar verilir.